Kraljevica

Tragovima Frankopana

231
TREK
Kraljevica – Šmrika – Križišće – Melnice – Hreljin – Bakar - Kraljevica

Krenite u istraživanje bogate materijalne i duhovne baštine Zrinskih i Frankopana, moćnih velikaških obitelji koje su obilježile pet i pol stoljeća hrvatske povijesti. Oni su bili kneževi, banovi, ratnici, pjesnici, a u nasljeđe su nam ostavili važne statute i zakonike pisane glagoljskim pismom.
Svoje istraživanje frankopanskih kaštela započnite u Dvorcu Nova Kraljevica, raskošnoj rezidenciji na ulazu u Bakarski zaljev, koji priča priču o životu, moći i bogatstvu, ali i tragičnoj smrti posljednjih Zrinskih i Frankopana. Unutar dvorca uređen je Interpretacijski centar kroz kojeg možete pratiti razvoj povijesnih događaja ove moćne feudalne dinastije.

Iz Kraljevice krećete laganim usponom u pravcu Šmrike i Križišća, gdje se spajate na trasu povijesne karavanske ceste Karoline, prve cestovne poveznice kontinenta i mora. Ostaci povijesti utkani su u kamene stupiće uz cestu, serpentine i bunkere, dok vam nezaboravni pogledi sežu prema otocima, Krčkom mostu i Rijeci. Potom se spajate na asfaltnu cestu nedaleko mjesta Plase i spuštate prema Starom gradu Hreljinu, odnosno ostacima frankopanskog srednjovjekovnog grada, izgrađenog na strateškoj lokaciji radi nadzora komunikacije unutrašnjosti Hrvatske s morem. Put vas dalje vodi kroz Hreljin i Meju do “Bakarskih prezida” – upečatljivih terasa formiranih suhozidima, na kojima se tradicionalno uzgajala vinova loza te proizvodilo poznato pjenušavo vino “Bakarska vodica”. Frankopanska priča nastavlja se u srednjovjekovnoj utvrdi u Bakru, impozantnoj građevini koja dominira gradom. Obiđite Interpretacijski centar i probudite u sebi duhove prošlosti i kulture. Začinite šetnju gradom zalogajem Bakarskog baškota i Bakarske torte te se vratite u Kraljevicu zaokruživši Bakarski zaljev.

dužina
34 km
ukupni uspon
790 m
najniža točka
2 m
najviša točka
540 m
fizička zahtjevnost
1
2
3
4
5
tehnička zahtjevnost
1
2
3
4
5
podloga
Asfalt: 80%
Makadam: 20%
Šumski put: 0%