Rijeka

S pogledom na industrijsku baštinu Rijeke

8
Titov trg – Ružićeva – Hartera – Orehovica – Trsat – Titov trg

Kraška rječica Rječina oduvijek je bila od važnog značaja za Rijeku, a prostor duboko usječenog kanjona sa slapovima i brzacima ispisao je gospodarsku povijest grada. S Titovog trga krenite njenom lijevom obalom, na kojoj su djelovale brojne industrije: kožara, ljuštionica riže, klaonica, ledana, tvornica sapuna, tvornica pašte pa do najpoznatije Tvornice papira Hartera. Ovi kompleksi velike graditeljske i ambijentalne vrijednosti, kolijevka su moderne riječke industrijske baštine.

Hodajući dalje, šetnicom podno Trsatskog brijega, ulazite u gustu šumu koja čuva obrasle ruševine mlinova Žakalj i Matešićevog mlina. Snaga Rječine koristila se kao pogonski izvor brojnih mlinova građenih u 19. stoljeću, čije se brašno izvozilo diljem svijeta. Današnje razvaline i tuneli za vodu naziru se ispod zelenog bršljana koji lokalitetu daje dojam mističnosti i bajkovitosti. Kolskim prilazom uzdižete se do Lujzinske ceste, a potom i obroncima Trsata.

Uz predah na Trsatskom kaštelu, jednom od kaštela Frankopanske gospoštije, uživajte u pogledu na grad i Kvarnerski zaljev. Nakon posjete najstarijem marijanskom svetištu, Svetištu Majke Božje Trsatske i Franjevačkom samostanu spustite se do polazišne točke stubama koje je 1531. godine dao izgraditi hrvatski vojskovođa Petar Kružić.

Napomena: Nakon obilnijih oborina ne savjetuje se obilazak šetnice zbog nabujalog toka Rječine.

dužina
7.5 km
ukupni uspon
260 m
najniža točka
3 m
najviša točka
195 m
težina
1
2
3
trajanje
02:45 h
podloga
Asfalt: 65%
Teren: 35%