Kostrena

Claustra s okusom soli

14
Žurkovo – Žuknica – Raspelje – Solin – Glavani – Mažeri – Žurkovo

Kostrena, staro primorsko mjesto koje se spominje još početkom 15. stoljeća, sjedište je mnogih ribara, pomoraca i kapetana. Osim prekrasne šetnice uz more, Kostrena skriva i brdovita područja naseljena još tijekom prapovijesnog razdoblja. Iz pitoreskne uvale Žurkovo lako je dostupan arheološki lokalitet Solin, sagrađen u rimsko doba.

Krenite iz uvale Žurkovo te zastanite ispred murala Put mora koji slikovito prikazuje povijest Kostrene i njenu vezu s morem. Nastavite penjući se nezahtjevnom stazom, omeđenoj suhozidima, kojoj posebnu draž daje miris raznovrsnog mediteranskog bilja koje cvate uz stazu. Kadulja, visibabe, ciklame, majčina dušica i primorski bor samo su neke od biljnih vrsta koje ovo područje čine čarobnim.

Ruta svjedoči o kasnoantičkom obrambenom sustavu Claustra Alpium Iuliarum koji je središte Rimskog Carstva štitio od prodora barbara. Rimska utvrda na Solinu bila je u funkciji nadzora prometnice koja je spajala Tarsaticu sa Senjom. S ovoga mjesta možete uživati u najljepšem pogledu na Riječki zaljev. Uz dodatnu mogućnost rekreacije na trim stazi, spuštate se prema naselju Glavani te vraćate u centar mjesta.

dužina
7.7 km
ukupni uspon
340 m
najniža točka
2 m
najviša točka
280 m
težina
1
2
3
trajanje
02:30 h
podloga
Asfalt: 40%
Teren: 60%