Kostrena

Tragom starih Ilira

15
Lučica Stara voda – Svežanj – Doričići – Sveta Lucija – Sopalj – Dujmići - Rožmanići – Lučica Stara voda

Kao početnu točku rute odaberite Lučicu Stara voda odakle obalnom šetnicom krećete prema uvali Svežanj, jednoj od najvećih prirodnih bisera Kvarnera. Najposjećenija je u ljetnim mjesecima radi osvježenja u kristalno čistom moru. Zbog pronađenih rijetkih i zaštićenih podmorskih vrsta područje je podmorskog parka.

S ovog mjesta uspinjete se prema naselju Sveta Lucija, koja je ujedno jedna od zaštitnica mjesta. Uređenim stazama obrubljenih gromačama, stižete do vrha Sopalj gdje se nalaze ostaci stare Liburnske utvrde izgrađene u cilju nadzora Bakarskog zaljeva. Predahnite uz pogled na drevnu luku Bakar i jedan od najstarijih gradova na Jadranu. Prema naselju Dujmići vraćate se Putem bakarskih školana, dijelom staze kojom su Kostrenjani pješačili pohađavši Pomorsku školu u Bakru.

O dugoj pomorskoj tradiciji mjesta svjedoče poznati Kostrenjani, npr. kapetan Randić koji je preplovio Sueski kanal prije njegovog otvaranja, projektant Erazmo Bernard Tićac koji je sudjelovao u projektiranju prvog trgovačkog broda na atomski pogon, Kuzma Franelić koji je sudjelovao u spašavanju brodolomaca s Titanica. No, osim pomorske tradicije, u Kostreni možete kušati jedinstvenu Kostrensku tortu, izvorni jestivi suvenir u originalnom pakiranju.

dužina
8.5 km
ukupni uspon
350 m
najniža točka
2 m
najviša točka
280 m
težina
1
2
3
trajanje
02:45 h
podloga
Asfalt: 50%
Teren: 50%